"Škrta zemlja čuva svoje blago
svako zrno ka srce u sridi
malo rodi i ne daje puno
al' šta dade triput više vridi..."

Savjeti stručnjaka

KULTURA PIJENJA VINA

VINO je poljoprivredno-prehrambeni proizvod ,drugim riječima, kruh u tekućem obliku, pa prema tome svaki onaj koji prihvati spomenutu definiciju, prihvatio je vino kao hranu, a ne sredstvo opijanja. U njemu je harmonija svih sastojaka koje stvara priroda.

Osim  što je užitak za nepce, s vinom dolaze u tijelo i važni hranjivi sastojci, kao vitamin C, vitamin B i vitamin B6, a i različiti korisni minerali , kao kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink, jod, aminokiseline,bjelančevine i dr. Mnogi gastronomi i liječnici preporučuju da u dnevnoj prehrani čovjeka izraženoj u kalorijama vino može sudjelovati sa 10 % bez štetnih posljedica za zdravlje.

Kroz povijest vino se koristilo i kao lijek pa  o tome imamo brojne zapise o pripravcima u kojima je vino glavni sastojak. Koristilo se kao melem za rane u kombinaciji sa maslinovim uljem, od njega su se pripravljali sastojci za lijekove protiv nesvjestice i slabokrvnosti, čestih krvarenja iz nosa i staračke iznemoglosti. Znanstvena ispitivanja afirmirala su u našem stoljeću vino kao antiseptik i kao regulator mnogih procesa u organizmu. U ograničenim količinama alkohol vina povojno djeluje na probavu i pojačava unutarnje izgaranje. U većim količinama alkohol potpuno mijenja ulogu  jer organizam tu povećanu količinu ne može probaviti. Ako s dozom alkohola pretjeramo tkivo organizma trajno se infiltrira njime, pa postupno nastaju oštećenja raznih tkiva. Zato ne pijte beskorisno, priđite vinu s razumom i uživajte u njemu. Zato i možemo s pravom reći:

     “vino je najkorisnije od svih pića,  najukusnije od svih lijekova, najugodnije od svih namirnica”

Vino je kao ljubav, lijepo je imati, a još više željeti je. Lijepo je čekati radosni trenutak u kojem ćemo obitelji i prijateljima moći ponuditi najbolje vino iz svog podruma. Ako pijete uz objed ili večeru, a ako ste u mogućnosti birati vino, tada uvijek prilagodite vino uz jelo.

Kad pijemo bijelo vino , obično ga služimo na temperaturi 8-12 stupnjeva C. Čaša se uzima za nožicu, nikad za čašku, jer toplina ruke podiže temperaturu vina, grije ga . Suprotno, kada pijemo crno vino,  i ako nije na temperaturi okoline ili je hladnije, pomažemo tako da dlanovima držimo čašku, i toplinu ruku prenosimo na vino. Vino moramo piti iz prikladnih čaša-uvijek čaša na stapki- jedna za bijela, druga za crna i treća za pjenušava vina. Oblik čaše prilagođen je vrsti vina i rasporedu osjetila u čovjeka. Kako bismo utvrdili bistroću i boju, čaše moraju biti što tanjih stijenki, uvijek besprijekorno čiste.

Uvijek se piju suha vina prije slatkih, mlada prije starih, lagana tanka prije jakih bogatih ekstraktom. Tajna harmonije između jela i vina krije se u pravilno odabranom vinu uz određeno jelo. Druga se tajna krije u pravilno odabranoj temperaturi na kojoj poslužujemo vino jer će prava tempretura istaknuti sve nijanse mirisa i okusa pojedinog vina.

Mandica Erceg, dipl.ing.

 

5